Zayıflama ameliyatı sonrası dönemde genel beslenme ilkelerinden ve uyulması gereken önemli noktalardan bahsettiğim bu yazının sizlere rehber olacağına ve beslenmenin püf noktaları konusunda sizlere fikir vereceğine inanıyorum. Zayıflama ameliyatından sonra beslenme planında hızlı kilo kaybı süresince doku iyileşmesini desteklemek ve kas kaybını en aza indirmek için, öncelikle yeterli enerji, protein ve diğer besin öğelerinin alımı gerekmektedir. Önemli olan operasyon sonrası tüketilen yiyecek ve içeceklerin ağırlık kaybını maksimuma çıkarırken reflü, erken tokluk hissi ve damping sendromunu da en aza indirmesidir.
Beslenme planına sadık kalmak, ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilmek için ve sindirim sistemindeki yaraların iyileşmesine yardımcı olmak adına büyük önem taşır. Uygulanacak aşamalı diyet programı ameliyat sonrası beslenme programı için en uygun beslenme şeklidir.
Uygulanacak aşamalı beslenme 5 dönemden oluşmaktadır; Berrak Sıvı Dönem, Koyu Sıvı Dönem, Püre Dönemi, Yumuşak Katı Dönem ve Katı Gıdaya Geçiş Dönemi.
Berrak Sıvı Dönemi
Ameliyat sonrası beslenmede ilk basamaktır ve 1. hafta uygulanan diyettir. Bu dönemde amaç, vücudun tüm ihtiyaçlarını doğal besinlerle karşılamak değil, sindirim sistemini besinlere tekrar alıştırmaktır. Bu yüzden bu dönem de sadece; Su, şekersiz ve tanesiz komposto, tanesiz tavuk veya et suyu, açık bitki çayları (siyah, yeşil ve form çay hariç) ile yoğurt üzerinde biriken su tüketilir. Ancak mutlaka hastanın Baiatrik Protein Takviyesi kullanması şarttır.
Koyu Sıvı Dönemi
Ameliyat sonrası 2. Haftanın diyetidir. Bu dönemde ilk haftadan farklı olarak sıvılar daha koyu kıvamlı halde blenderdan geçirilmiş et suyuna sebze çorbaları tüketilebilmektedir. Bu dönem de; su, et tavuk suyuna blenderdan geçirilmiş tahılsız çorbalar, kafeinsiz kahve, açık çay, sulandırılmış taze sıkım meyve suları (maksimum 120 ml), soya sütü, badem sütü, laktosuz süt, sulandırılmış yoğur, kefir, ayran ve yağsız sütten yapılmış şekersiz puding tüketilebilmektedir. İlk hafta başlanan protein takviyeleri de devam etmelidir.
Püre Dönemi
- haftadan itibaren çok katı olmayan adeta puding kıvamında olan pürelerin tüketileceği bir dönemdir. Bu dönem de; yumurta, etsiz sebze veya kurubaklagillerin püre halleri, şekersiz meyve püresi, meyveli yoğurt, ezilmiş süzme peynir, tuzsuz lor peynir, labne peynir ve balık buğulama yenebilir. Bu haftadan itibaren katı-sıvı ayrımındaki 30 dakika kuralı artık başladı. Tükettiğiniz katı gıdalardan sonra sıvı gıda tüketmek için en az 30 dakika beklemelisiniz. Bu kural ömür boyu devam edecek.
Yumuşak Katı Dönem
Bu hafta katı gıdaya vücudu hazırlama dönemidir. Doğrama, öğütme, ezme ve püre yapma işlemlerini kapsar. Bu dönem de; yağsız et çeşitleri haşlanmış veya fırın poşetinde yağsız olarak pişirilebilir, haşlanmış yumurta, kıymalı sebze yemekleri, haşlanmış veya çatalla ezilebilen yumuşak meyveler tüketebilirsiniz.
Katı Gıdaya Geçiş Dönemi
Bu dönemde hedef günlük 60-80 gr protein alımıdır. Bu dönem de; nemli yumuşak etler, marul/havuç gibi çiğ sebzeler, tam tahıllar, kafeinli kahve tüketebilirsiniz.
Her insanın beslenme düzeni ve metabolizması farklıdır. Kendinizi kesinlikle başka insanların beslenmeleri ile karşılaştırmayın. Sizin için en uygun beslenme programı ve düzenine hekiminiz ve diyetisyeniniz ile iletişime geçip birlikte karar verin.